Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> | Blog Resipi Malaysia |
- Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>
- <b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma
- Gulai ikan masin + nenas - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog Resipi <b>...</b>
Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> Posted: 26 Mar 2014 11:55 PM PDT sayangkan pisang yang dah masak too ripe, daripada membazir mari kita kodek2 jadikan kek.... dapat jugak la makan sambil gebang2 dengan jiran sebelah... ya separuh dari kek ni goes to my neighbours.... dapatlah merasa sorang sikit kan... resepi kek isang sempoi ni kak rose amik dari mesra.net tapi saja buat marble pulak.... Bahan2 1 3/4 tepung gandum cara: Lenyek pisang. Pukul telor dan gula hingga kembang,masukkan tepunggandum, tepung jagung yang telah diayak bersama soda. sebatikan, masukkan pisang, garam dan minyak, sebatikan. Bakar dengan api kecil lebih kurang 1 jam..... |
<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma Posted: 18 Mar 2014 01:30 PM PDT Nasi kabsah berasal dari Yaman dan amat digemari di negara teluk. Asas pada resipi ini ialah kayu manis, lada putih, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Ini rempah wajib, tak ada lain janji ada benda ini pun tak apa. Bahan-bahannya (6-8 orang): Kaedah memasak: 1. Tumis bawang dengan minyak sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan ayam dan goreng. 3. Apabila daging mula masak keperangan, masukkan lada hitam, lada putih, kayu manis, buah pelaga, daun salam (bay leave) cengkih, buah pelaga dan kayu manis serta garam dan lada hitam secukup rasa. Gaulkan dalam seminit. 4. Masukkan 4 cawan air. Rebus ayam separuh masak. Lebih air sebab nak buat kuah sup dalam 3/4 cawan. 5. Kemudian tambahkan tomato, lobak merah, hirisan kulit lemon dan daun ketumbar. Biar seminit dan tutp api. 6. Tambahkan beras dan gaulkan seminit sehingga rata sehingga naik bau. Kemudian baru tambahkan air. Tapi bagi teknik menukarkan ke dalam periuk nasi, masukkan ayam dahulu, kemudian beras 7. kemudian barulah air rebusan ayam tadi. Masak nasi selama 20 minit atau sehingga air sejat. Pastikan sebaik sahaja air sejat baru tutup api/elektrik, bukan apa.. nanti hangit. Bila air dah kering, padamkan api dan perasakan dengan jus oren/lemon. Tutup periuk sekejap supaya jus lemon.oren tadi meresap dalam 5 minit. 8. Akhir sekali, hiaskan dengan papadam, serunding daging, badam dan kismis. Selamat mencuba |
Gulai ikan masin + nenas - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog Resipi <b>...</b> Posted: 22 Mar 2014 11:16 PM PDT gulai untuk lunch hari jumaat lepas.... nenas yang bawak balik dari kampung, memang fresh n manis sangat, maklumlah fresh from the kebun...gulai style nisemilan yang x guna bawang segala, tp mmg sedap apa lagi ade ikan kurau masin dalam tu. pebret, sampai bertambah2 makan dan digandingkan dengan ikan siakap goreng bodo2...laju jer menyuap! resepi dari Myresipi oleh ilham.noor.184. mekasih ya.Bahan-bahan
Cara-cara
|
You are subscribed to email updates from Resepi Malaysia - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment