Contact Form

Name

Email *

Message *

Wednesday 2 April 2014

Menu pisang lagi!!!!! - Blog Resepi Malaysia | Blog Resipi Malaysia | Blog Resipi Malaysia

No comments:
 

Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> | Blog Resipi Malaysia


Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 26 Mar 2014 11:55 PM PDT

 sayangkan pisang yang dah masak too ripe, daripada membazir mari kita kodek2 jadikan kek.... dapat jugak la makan sambil gebang2 dengan jiran sebelah... ya separuh dari kek ni goes to my neighbours.... dapatlah merasa sorang sikit kan...
 resepi kek isang sempoi ni kak rose amik dari mesra.net tapi saja buat marble pulak....

Bahan2

1 3/4 tepung gandum
1/4 caw tepung jagung
1 caw gula
3 biji telor (kak rose guna 2 biji je gred A)
4 biji pisang
1 caw minyak
1 cmt soda baikabonat
secubit garam

cara:

Lenyek pisang. Pukul telor dan gula hingga kembang,masukkan tepunggandum, tepung jagung yang telah diayak bersama soda. sebatikan, masukkan pisang, garam dan minyak, sebatikan. Bakar dengan api kecil lebih kurang 1 jam.....
(kak rose bagi 2 adunan tu n masukkan cokelat emulco+sesudu besar cerbuk cekelat)

juadah minum petang semalam sambil gebang2 ngan jiran semasa tadah air kat depan rumah!

<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma

Posted: 18 Mar 2014 01:30 PM PDT

Nasi kabsah berasal dari Yaman dan amat digemari di negara teluk. Asas pada resipi ini ialah kayu manis, lada putih, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Ini rempah wajib, tak ada lain janji ada benda ini pun tak apa.

Bahan-bahannya (6-8 orang):
2 sudu makan minyak zaitun
1 kg ayam
1 biji bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang putih
hirisan dari kulit 1/2 biji lemon
segenggam daun ketumbar
1 biji lobak merah saiz kecil
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 batang saiz kecil kayu manis
1 sudu lada putih
1 sudu lada hitam
1 helai daun salam (bay leave)
garam dan lada hitam secukup rasa
1 cawan air
3 cawan beras panjang
1/4 cawan kismis
¼ cawan badam

Kaedah memasak:

1. Tumis bawang dengan minyak sehingga naik bau. 

2. Kemudian masukkan ayam dan goreng.

3. Apabila daging mula masak keperangan, masukkan lada hitam, lada putih, kayu manis, buah pelaga, daun salam (bay leave) cengkih, buah pelaga dan kayu manis serta garam dan lada hitam secukup rasa. Gaulkan dalam seminit.

4. Masukkan 4 cawan air. Rebus ayam separuh masak. Lebih air sebab nak buat kuah sup dalam 3/4 cawan.

5. Kemudian tambahkan tomato, lobak merah, hirisan kulit lemon dan daun ketumbar. Biar seminit dan tutp api.

6. Tambahkan beras dan gaulkan seminit sehingga rata sehingga naik bau. Kemudian baru tambahkan air. Tapi bagi teknik menukarkan ke dalam periuk nasi, masukkan ayam dahulu, kemudian beras 

7. kemudian barulah air rebusan ayam tadi. Masak nasi selama 20 minit atau sehingga air sejat. Pastikan sebaik sahaja air sejat baru tutup api/elektrik, bukan apa.. nanti hangit.

Bila air dah kering, padamkan api dan perasakan dengan jus oren/lemon. Tutup periuk sekejap supaya jus lemon.oren tadi meresap dalam 5 minit.

 

8. Akhir sekali, hiaskan dengan papadam, serunding daging, badam dan kismis.

Selamat mencuba

Gulai ikan masin + nenas - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog Resipi <b>...</b>

Posted: 22 Mar 2014 11:16 PM PDT

 gulai untuk lunch hari jumaat lepas.... nenas yang bawak balik dari kampung, memang fresh n manis sangat, maklumlah fresh from the kebun...gulai style nisemilan yang x guna bawang segala, tp mmg sedap apa lagi ade ikan kurau masin dalam tu. pebret, sampai bertambah2 makan dan digandingkan dengan ikan siakap goreng bodo2...laju jer menyuap!

 resepi dari Myresipi oleh ilham.noor.184. mekasih ya.

Bahan-bahan

  • 1 biji nanas
  • 3 keping isi kurau masin
  • segenggam cili padi (ikut kepedasan memasing la ya...)
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1/2 kg santan @ 1 1/2 biji kelapa
  • garam secukup rasa. 
  • 2 batang serai (kak rose tambah)

Cara-cara

  1. Nenas dikupas kulit, dibuang mata dan dipotong kecil.
  2. Isi kurau masin direndam lbh krg 10 mnt dlm air garam (petua utk mengurangkan masin ikan tsebut). Kemudian, potong kecil.
  3. Kunyit ditumbuk lumat bersama cili padi.
  4. Masukkan bahan yg ditumbuk bsama nenas ke dlm periuk, hidupkan api.
  5. Apabila air nenas hampir kering, masukkan santan. Boleh tambah air jika santan terlalu pekat.
  6. Apabila kuah mula menggelegak, kacau selalu untuk mengelakkan pecah minyak.
  7. Masukkan garam secukup rasa. Sedap dimakan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia