Contact Form

Name

Email *

Message *

Monday 21 April 2014

Cucur bilis kembung - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

Cucur bilis kembung - Blog Resepi Malaysia


Cucur bilis kembung

Posted: 21 Apr 2014 08:54 PM PDT

peminat cucur....apa cucur aka cekodok pun kak rose mmg suka.... dan yang paling penting mudah disediakan dan cepatlah dapat ngapnya! sebenarnya cucur ni adalah penyelamat bila masa2 buntu sangat nak buat juadah minum petang2 tu... tukang masak ni pun kekadang pening pala pk nak masak apa kan?...so cucur aka cekodok lah selalu yang come to the rescue! dan cucur bilis kembung ni sangatlah lembut walaupun dah sejuk.... x caya cuba try, meh kak rose kongsikan resepinya kat sini.... mekasih sofinar dari Myresipi.

Bahan-bahan

  • 300g tpg gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 cawan ikan bilis
  • 1 labu bwg besar
  • 2 pokok daun bawang
  • 1 1/2 cawan air
  • taugeh jika suka (kak rose x letak)
  • garam secukup rasa
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. blender bilis, telur, bawang dan air bersama hingga semua hancur
  2. gaul tpg dan yis sekejap, masukkan semua bahan dan gaul rata. Perapkan sekejap lebih kurang 30 minit
  3. jemput2 dan goreng, cucur ni lembut dan bulat2. enak dicicah sos cili

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia