Apam kampung perisa ros - Blog Resepi Malaysia |
Posted: 16 Apr 2014 06:32 PM PDT sedar tak sedar kak rose memang sangat suka makan apam.... apa jenis apam pun semua boleh masuk sampai badan pun dah kembang jadi cam apam. baru ni buat apam kampung gula merah dan bila nampak yang perisa ros ni pun nak jugak mencuba. terima kasih Yatie yang mempelbagaikan perisa pada apam ni... selain cicah dengan kelapa, kak rose makan cicah dengan kaya pun sedap sbb adunan ni kurang manis pada kak rose ler.... atau kak rose yg kuat manis agaknya? kak rose kongsikan resepinya kat sini lak, mekasih ya Yatie... tp kejadian apam kak rose mmg kurenggg kaler! Bahan A
**Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus...apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pd selera masing2 ya. |
You are subscribed to email updates from My Kuali To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment