Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> | Blog <b <b>...</b> | Blog Resipi Malaysia |
- Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> | Blog <b <b>...</b>
- Cucur bom manis - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March
- Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March
- Apam gula melaka - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>
- <b><b>Malaysia</b></b> Informasi: <b><b>Resepi</b></b> Kek : Kek Coklat Kukus <b>...</b>
- <b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek Minyak - March
Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> | Blog <b <b>...</b> Posted: 02 Apr 2014 02:23 PM PDT Nasi kabsah berasal dari Yaman dan amat digemari di negara teluk. Asas pada resipi ini ialah kayu manis, lada putih, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Ini rempah wajib, tak ada lain janji ada benda ini pun tak apa. Bahan-bahannya (6-8 orang): Kaedah memasak: 1. Tumis bawang dengan minyak sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan ayam dan goreng. 3. Apabila daging mula masak keperangan, masukkan lada hitam, lada putih, kayu manis, buah pelaga, daun salam (bay leave) cengkih, buah pelaga dan kayu manis serta garam dan lada hitam secukup rasa. Gaulkan dalam seminit. 4. Masukkan 4 cawan air. Rebus ayam separuh masak. Lebih air sebab nak buat kuah sup dalam 3/4 cawan. 5. Kemudian tambahkan tomato, lobak merah, hirisan kulit lemon dan daun ketumbar. Biar seminit dan tutp api. 6. Tambahkan beras dan gaulkan seminit sehingga rata sehingga naik bau. Kemudian baru tambahkan air. Tapi bagi teknik menukarkan ke dalam periuk nasi, masukkan ayam dahulu, kemudian beras 7. kemudian barulah air rebusan ayam tadi. Masak nasi selama 20 minit atau sehingga air sejat. Pastikan sebaik sahaja air sejat baru tutup api/elektrik, bukan apa.. nanti hangit. Bila air dah kering, padamkan api dan perasakan dengan jus oren/lemon. Tutup periuk sekejap supaya jus lemon.oren tadi meresap dalam 5 minit. 8. Akhir sekali, hiaskan dengan papadam, serunding daging, badam dan kismis. Selamat mencuba | ||
Cucur bom manis - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March Posted: 05 Apr 2014 01:33 PM PDT penggemar cucur atau yang kak rose panggil cekodok.... isi apa punlah asalkan cekodok mmg dah jadi pebret, so jangan marah ya kawan2 kalau kak rose nyer blog ni banyak na tayang cekodok! he he he. mekasih izah kongsikan resepi ni... Bahan : | ||
Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March Posted: 04 Apr 2014 01:43 PM PDT Nasi kabsah berasal dari Yaman dan amat digemari di negara teluk. Asas pada resipi ini ialah kayu manis, lada putih, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Ini rempah wajib, tak ada lain janji ada benda ini pun tak apa. Bahan-bahannya (6-8 orang): Kaedah memasak: 1. Tumis bawang dengan minyak sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan ayam dan goreng. 3. Apabila daging mula masak keperangan, masukkan lada hitam, lada putih, kayu manis, buah pelaga, daun salam (bay leave) cengkih, buah pelaga dan kayu manis serta garam dan lada hitam secukup rasa. Gaulkan dalam seminit. 4. Masukkan 4 cawan air. Rebus ayam separuh masak. Lebih air sebab nak buat kuah sup dalam 3/4 cawan. 5. Kemudian tambahkan tomato, lobak merah, hirisan kulit lemon dan daun ketumbar. Biar seminit dan tutp api. 6. Tambahkan beras dan gaulkan seminit sehingga rata sehingga naik bau. Kemudian baru tambahkan air. Tapi bagi teknik menukarkan ke dalam periuk nasi, masukkan ayam dahulu, kemudian beras 7. kemudian barulah air rebusan ayam tadi. Masak nasi selama 20 minit atau sehingga air sejat. Pastikan sebaik sahaja air sejat baru tutup api/elektrik, bukan apa.. nanti hangit. Bila air dah kering, padamkan api dan perasakan dengan jus oren/lemon. Tutup periuk sekejap supaya jus lemon.oren tadi meresap dalam 5 minit. 8. Akhir sekali, hiaskan dengan papadam, serunding daging, badam dan kismis. Selamat mencuba | ||
Apam gula melaka - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> Posted: 03 Apr 2014 11:10 PM PDT apam gula melaka yang sempoi untuk permulaan dibulan April.... walaupun hari ni dah 2hb, cepatnya masa berlalu.... 1st quarter of 2014 dah pun berlalu dan dengan harapan bulan2 yang mendatang akan lebih baik buat kita semua.... dan kak rose berharap vit r akan sentiasa ade untuk nak mengupdate dapur masak2 ni walaupun dengan cerita yang merapu meraban.... tapi hari ni nak kongsikan kuih apam sempoi yang kak rose buat petang semalam.... lama x buat apam yang cenggini, x sedar dah nak abes sepiring!. sedap dengan kelapa tua yang ade dalam stok... belasah jer dengan kehitam2annya! meh nak kongsikan resepinya...mekasih Nor SG dan Che'Iza Myr. APAM GULA MELAKA Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam. * gula pasir sebanyak 3 sudu dlm adunan tu K.Nor skip sbb dah cukup rasa manis dr nisan dan gula merah. | ||
<b><b>Malaysia</b></b> Informasi: <b><b>Resepi</b></b> Kek : Kek Coklat Kukus <b>...</b> Posted: 01 Apr 2014 01:49 PM PDT | <b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek : Kek Coklat Kukus Posted: 23 Mar 2014 04:06 AM PDT Bahan untuk kek coklat. Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun ) Cara-cara 6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) Bahan: Cara: Sumber : Blogcikgusuraya | <b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Biskut Chocolate Pretzel Posted: 24 Mar 2014 07:15 AM PDT Bahan-Bahan: 250 gm mentega Cara membuatnya: - Pukul mentega, gula aising dan telur hingga kembang. Sumber - BiskutRaya2014 |
<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek Minyak - March Posted: 03 Apr 2014 01:35 PM PDT Salam hujung minggu yang sedih buat kita semua rakyat Malayisa. dah melepasi 24 jam kehilangan misteri penerbangan MH370 tapi masih tak ade comfirmation on the finding... macam2 berita yang keluar tapi semuanya tak ade confirmation. marilah sama2 kita doakan yang terbaik buat penumpang dan anak kapal MH370. Lets #prayformh370# Ya Allah, please have mercy for those on board, hope they are all save n sound dan permudahkan lah usaha mencari dan menyelamat yang sedang dijalankan... harap berita tentang stolen passport tu tidak menyebabkan kehilangan misteri flight ni.... UPDATE 11.00PM: 1.) An extraordinary story has just emerged from Italy in relation to missing flight MH 370. Luigi Maraldi, 37, from Cesena, was named as one of the passengers on board the plane. However, reports in Italy have confirmed that he was NOT on board and that he had reported his passport stolen last August. Mr Maraldi's parents have spoken to him in Thailand and he is 'fine', news agency ANSA reports. The revelation suggests that one of the 227 passengers on board the missing flight was using a stolen passport. 2.) A SECOND passenger on the flight was using a stolen passport, it has emerged. Austrian Christan Kozel, aged 30, has been confirmed as safe and well by authorities. He said his passport was stolen when he visited Thailand two years ago, Austrian newspaper De Standard reports. |
You are subscribed to email updates from Resepi Malaysia - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment