Contact Form

Name

Email *

Message *

Sunday 13 April 2014

Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> | Blog <b <b>...</b> | Blog Resipi Malaysia

No comments:
 

Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> | Blog <b <b>...</b> | Blog Resipi Malaysia


Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> | Blog <b <b>...</b>

Posted: 02 Apr 2014 02:23 PM PDT

Nasi kabsah berasal dari Yaman dan amat digemari di negara teluk. Asas pada resipi ini ialah kayu manis, lada putih, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Ini rempah wajib, tak ada lain janji ada benda ini pun tak apa.

Bahan-bahannya (6-8 orang):
2 sudu makan minyak zaitun
1 kg ayam
1 biji bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang putih
hirisan dari kulit 1/2 biji lemon
segenggam daun ketumbar
1 biji lobak merah saiz kecil
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 batang saiz kecil kayu manis
1 sudu lada putih
1 sudu lada hitam
1 helai daun salam (bay leave)
garam dan lada hitam secukup rasa
1 cawan air
3 cawan beras panjang
1/4 cawan kismis
¼ cawan badam

Kaedah memasak:

1. Tumis bawang dengan minyak sehingga naik bau. 

2. Kemudian masukkan ayam dan goreng.

3. Apabila daging mula masak keperangan, masukkan lada hitam, lada putih, kayu manis, buah pelaga, daun salam (bay leave) cengkih, buah pelaga dan kayu manis serta garam dan lada hitam secukup rasa. Gaulkan dalam seminit.

4. Masukkan 4 cawan air. Rebus ayam separuh masak. Lebih air sebab nak buat kuah sup dalam 3/4 cawan.

5. Kemudian tambahkan tomato, lobak merah, hirisan kulit lemon dan daun ketumbar. Biar seminit dan tutp api.

6. Tambahkan beras dan gaulkan seminit sehingga rata sehingga naik bau. Kemudian baru tambahkan air. Tapi bagi teknik menukarkan ke dalam periuk nasi, masukkan ayam dahulu, kemudian beras 

7. kemudian barulah air rebusan ayam tadi. Masak nasi selama 20 minit atau sehingga air sejat. Pastikan sebaik sahaja air sejat baru tutup api/elektrik, bukan apa.. nanti hangit.

Bila air dah kering, padamkan api dan perasakan dengan jus oren/lemon. Tutup periuk sekejap supaya jus lemon.oren tadi meresap dalam 5 minit.

 

8. Akhir sekali, hiaskan dengan papadam, serunding daging, badam dan kismis.

Selamat mencuba

Cucur bom manis - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March

Posted: 05 Apr 2014 01:33 PM PDT


 penggemar cucur atau yang kak rose panggil cekodok.... isi apa punlah asalkan cekodok mmg dah jadi pebret, so jangan marah ya kawan2 kalau kak rose nyer blog ni banyak na tayang cekodok! he he he. mekasih izah kongsikan resepi ni...

Bahan :

1 sdt yis
1 cawan tepung gandum  
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam  
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.  
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng. (kak rose perap 1/2 jam jer)
Panaskan minyak masak. Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.  
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng. Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua).

Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March

Posted: 04 Apr 2014 01:43 PM PDT

Nasi kabsah berasal dari Yaman dan amat digemari di negara teluk. Asas pada resipi ini ialah kayu manis, lada putih, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Ini rempah wajib, tak ada lain janji ada benda ini pun tak apa.

Bahan-bahannya (6-8 orang):
2 sudu makan minyak zaitun
1 kg ayam
1 biji bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang putih
hirisan dari kulit 1/2 biji lemon
segenggam daun ketumbar
1 biji lobak merah saiz kecil
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
1 batang saiz kecil kayu manis
1 sudu lada putih
1 sudu lada hitam
1 helai daun salam (bay leave)
garam dan lada hitam secukup rasa
1 cawan air
3 cawan beras panjang
1/4 cawan kismis
¼ cawan badam

Kaedah memasak:

1. Tumis bawang dengan minyak sehingga naik bau. 

2. Kemudian masukkan ayam dan goreng.

3. Apabila daging mula masak keperangan, masukkan lada hitam, lada putih, kayu manis, buah pelaga, daun salam (bay leave) cengkih, buah pelaga dan kayu manis serta garam dan lada hitam secukup rasa. Gaulkan dalam seminit.

4. Masukkan 4 cawan air. Rebus ayam separuh masak. Lebih air sebab nak buat kuah sup dalam 3/4 cawan.

5. Kemudian tambahkan tomato, lobak merah, hirisan kulit lemon dan daun ketumbar. Biar seminit dan tutp api.

6. Tambahkan beras dan gaulkan seminit sehingga rata sehingga naik bau. Kemudian baru tambahkan air. Tapi bagi teknik menukarkan ke dalam periuk nasi, masukkan ayam dahulu, kemudian beras 

7. kemudian barulah air rebusan ayam tadi. Masak nasi selama 20 minit atau sehingga air sejat. Pastikan sebaik sahaja air sejat baru tutup api/elektrik, bukan apa.. nanti hangit.

Bila air dah kering, padamkan api dan perasakan dengan jus oren/lemon. Tutup periuk sekejap supaya jus lemon.oren tadi meresap dalam 5 minit.

 

8. Akhir sekali, hiaskan dengan papadam, serunding daging, badam dan kismis.

Selamat mencuba

Apam gula melaka - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 03 Apr 2014 11:10 PM PDT

 apam gula melaka yang sempoi untuk permulaan dibulan April.... walaupun hari ni dah 2hb, cepatnya masa berlalu.... 1st quarter of 2014 dah pun berlalu dan dengan harapan bulan2 yang mendatang akan lebih baik buat kita semua.... dan kak rose berharap vit r akan sentiasa ade untuk nak mengupdate dapur masak2 ni walaupun dengan cerita yang merapu meraban....
 tapi hari ni nak kongsikan kuih apam sempoi yang kak rose buat petang semalam.... lama x buat apam yang cenggini, x sedar dah nak abes sepiring!. sedap dengan kelapa tua yang ade dalam stok... belasah jer dengan kehitam2annya! meh nak kongsikan resepinya...mekasih Nor SG dan Che'Iza Myr.

APAM GULA MELAKA

* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus ~ k.nor guna campuran nisan & gula merah
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
secubit garam


Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

* gula pasir sebanyak 3 sudu dlm adunan tu K.Nor skip sbb dah cukup rasa manis dr nisan dan gula merah.

<b><b>Malaysia</b></b> Informasi: <b><b>Resepi</b></b> Kek : Kek Coklat Kukus <b>...</b>

Posted: 01 Apr 2014 01:49 PM PDT

<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek : Kek Coklat Kukus

Posted: 23 Mar 2014 04:06 AM PDT

Resepi Kek : Kek Coklat Kukus

Bahan untuk kek coklat.

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh esen vanilla
· 3 biji telur (suhu bilik)

Cara-cara
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.

Resepi Kek

6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..

BAHAN UNTUK TOPPING (ganache)

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist

Sumber : Blogcikgusuraya

<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Biskut Chocolate Pretzel

Posted: 24 Mar 2014 07:15 AM PDT

Biskut Chocolate Pretzel

Bahan-Bahan:

250 gm mentega
120 gm gula aising
100 gm telur
50 gm susu UHT 10 gm gula castor yang telah digaulkan dengan vanila
450 gm tepung
10 gm serbuk koko

Cara membuatnya:

- Pukul mentega, gula aising dan telur hingga kembang.
- Gaulkan susu UHT, gula castor, tepung dan serbuk koko.
- Dengan menggunakan beg aising, bentukkan seperti dalam gambar. Bakar dalam ketuhar sehingga masak.
- Sejukkan di dalam peti sejuk seketika dan celupkan dalam coklat yang telah dicairkan.

Sumber - BiskutRaya2014

<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek Minyak - March

Posted: 03 Apr 2014 01:35 PM PDT

Salam hujung minggu yang sedih buat kita semua rakyat Malayisa. dah melepasi 24 jam kehilangan misteri penerbangan MH370 tapi masih tak ade comfirmation on the finding... macam2 berita yang keluar tapi semuanya tak ade confirmation. marilah sama2 kita doakan yang terbaik buat penumpang dan anak kapal MH370. Lets #prayformh370#

Ya Allah, please have mercy for those on board, hope they are all save n sound dan permudahkan lah usaha mencari dan menyelamat yang sedang dijalankan...

harap berita tentang stolen passport tu tidak menyebabkan kehilangan misteri flight ni....

UPDATE 11.00PM:
Missing Malaysia Airlines flight: Live updates as it emerges two of 227 passengers were using STOLEN passports

1.) An extraordinary story has just emerged from Italy in relation to missing flight MH 370.

Luigi Maraldi, 37, from Cesena, was named as one of the passengers on board the plane.

However, reports in Italy have confirmed that he was NOT on board and that he had reported his passport stolen last August.

Mr Maraldi's parents have spoken to him in Thailand and he is 'fine', news agency ANSA reports.

The revelation suggests that one of the 227 passengers on board the missing flight was using a stolen passport.

2.) A SECOND passenger on the flight was using a stolen passport, it has emerged.

Austrian Christan Kozel, aged 30, has been confirmed as safe and well by authorities.

He said his passport was stolen when he visited Thailand two years ago, Austrian newspaper De Standard reports.

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia