Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b> - Blog <b>Resipi Malaysia</b> | Blog Resipi Malaysia |
- Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b> - Blog <b>Resipi Malaysia</b>
- Ayam bakar halia - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>
- Aktiviti hujung minggu - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>
- onde onde keledek - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>
Menu pisang lagi!!!!! - Blog <b><b> - Blog <b>Resipi Malaysia</b> Posted: 13 Apr 2014 01:15 PM PDT Nasi kabsah berasal dari Yaman dan amat digemari di negara teluk. Asas pada resipi ini ialah kayu manis, lada putih, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga. Ini rempah wajib, tak ada lain janji ada benda ini pun tak apa. Bahan-bahannya (6-8 orang): Kaedah memasak: 1. Tumis bawang dengan minyak sehingga naik bau. 2. Kemudian masukkan ayam dan goreng. 3. Apabila daging mula masak keperangan, masukkan lada hitam, lada putih, kayu manis, buah pelaga, daun salam (bay leave) cengkih, buah pelaga dan kayu manis serta garam dan lada hitam secukup rasa. Gaulkan dalam seminit. 4. Masukkan 4 cawan air. Rebus ayam separuh masak. Lebih air sebab nak buat kuah sup dalam 3/4 cawan. 5. Kemudian tambahkan tomato, lobak merah, hirisan kulit lemon dan daun ketumbar. Biar seminit dan tutp api. 6. Tambahkan beras dan gaulkan seminit sehingga rata sehingga naik bau. Kemudian baru tambahkan air. Tapi bagi teknik menukarkan ke dalam periuk nasi, masukkan ayam dahulu, kemudian beras 7. kemudian barulah air rebusan ayam tadi. Masak nasi selama 20 minit atau sehingga air sejat. Pastikan sebaik sahaja air sejat baru tutup api/elektrik, bukan apa.. nanti hangit. Bila air dah kering, padamkan api dan perasakan dengan jus oren/lemon. Tutup periuk sekejap supaya jus lemon.oren tadi meresap dalam 5 minit. 8. Akhir sekali, hiaskan dengan papadam, serunding daging, badam dan kismis. Selamat mencuba |
Ayam bakar halia - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> Posted: 20 Apr 2014 11:17 PM PDT ayam bakar halia yang kak rose masak untuk pengantin ari tu.... walaupun dah lama dan cuma tinggal gambar jer nak jugak tepek kat sini buat kenangan... maklumlah pertama kali buat tugasan ni demi memenuhi permintaan kawan yang mintak tolong.... harap emma dapat terima seadanya. dengan hiasan dari keras tangan kak rose dan terima kasih pada penyumbang resepi ayam bakar halia yang sedap nih. mekasih Ummi, kak rose kongsikan kat sini resepinya ya.. kak rose buat 3 ekor ayam saiz besar....2.5kg each dan belah 2.... so pandai2 la nak gandakan bahan2 tu ya. Bahan Utama:-
Bahan Kisar:-
|
Aktiviti hujung minggu - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> Posted: 12 Apr 2014 11:13 PM PDT lunch hari ni.... biru mata hitamku. he he he. beef lasagna yang bukan kak rose buat pun. Lanai mari punya. rasanya lama dah tak makan ni, nak buat sendiri tu mmg idok le ade kerajinan tapi makan mmg laju jer... incek asben belikan kat tempat kursus, apa lagi dengan senang hati panaskan dan ngap je la.. sebelum pekena lasagna tu, amik buah2 dulu. ni pun nasib baik teringat, kalau tidak tu main belasah jer lepas main meal baru ingat nak makan buah! dah jadi kebiasaan, nak buat camner kan? untuk tidak merasa guilty sbb makan lasagna yang sangat rich dengan mince meat, white sauce dan cheese tu, kononnya potongkan timun jepun, daun salad n tomato untuk jadi peneman.... taburan cheese yang buat rasa bersalah.... tapi bila ngap dah lupa semua tu. laju jer menyuap! beef lasagna dengan melted cheese yang sangat yummy.... |
onde onde keledek - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> Posted: 14 Apr 2014 11:31 PM PDT juadah minum petang semalam yang dah abes.... lama x buat onde2 ni, nnti lah menjelang bulan puasa mesti ade je kuih ni dalam list berbuka.... mudah disediakan dan sedap pulak tu, yang pasti sekeluarga menyukainya kan.... lembut jer kuih ni, instead yg sllu buat tu guna tepung pulut saja cer try yg ni...mmg lembut n x liat. resepinya kak rose dapat dari Yatiememories dan Nor SG.mekasih ya... ONDE-ONDE KELEDEK Bahan-Bahan Lenyek keledek yg di rebus hingga lumat dan digaul sebati dgn tepung pulut. kemudian masukkan air sedikit2. Seterusnya masukkan sedikit pewarna dan gaul rata hingga menjadi doh. Kemudian buat bebola kecil, masukkan potongan cula melaka ditengah2nyer tutup dgn kemas dan golekkan supaya menjadi sebiji bola. Lakukan sehingga adunan habis. Jerang air dlm periuk hingga mendidih. Masukkan bebola tadi kedlm air mendidih. Angkat apabila ia sudah terapung (maknanya... dah masak la tu..) Akhir sekali golek2kan diatas parutan kelapa tadi. |
You are subscribed to email updates from Resepi Malaysia - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment