Contact Form

Name

Email *

Message *

Tuesday 22 April 2014

Cucur bom manis - Blog Resepi Malaysia - March | Blog Resipi Malaysia

No comments:
 

Cucur bom manis - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March | Blog Resipi Malaysia


Cucur bom manis - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - March

Posted: 05 Apr 2014 01:33 PM PDT


 penggemar cucur atau yang kak rose panggil cekodok.... isi apa punlah asalkan cekodok mmg dah jadi pebret, so jangan marah ya kawan2 kalau kak rose nyer blog ni banyak na tayang cekodok! he he he. mekasih izah kongsikan resepi ni...

Bahan :

1 sdt yis
1 cawan tepung gandum  
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam  
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.  
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng. (kak rose perap 1/2 jam jer)
Panaskan minyak masak. Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.  
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng. Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua).

Brokoli bawang putih - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 08 Apr 2014 11:32 PM PDT

 sayur pebret yang simple dimple ni untuk hidangan meja tetamu pengantin hari ahad lepas....konon nak la berhias macam orang buat hidangan pengantin yang cantik2 tu, tapi keras tangan kak rose ni sajala yang boleh buat... apa pun harap emma suka dengan hiasan yang simple cam ni... buat untuk lima hidangan bersama dengan ayam panggang halia, udang n ikan siakap 3 rasa....berpoloh2 kak rose nak siapkan!

 resepi brokoli bawang putih kak rose cnp dari sini....mekasih share ya.

Bahan-bahan:

500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
Garam


Cara penyediaan:
1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan.
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4. Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika. Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang. 

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia