Contact Form

Name

Email *

Message *

Saturday 5 April 2014

Cucur bom manis - Blog Resepi Malaysia | Blog Resipi Malaysia | Blog Resipi Malaysia

No comments:
 

Cucur bom manis - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> | Blog Resipi Malaysia


Cucur bom manis - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 20 Mar 2014 11:17 PM PDT


 penggemar cucur atau yang kak rose panggil cekodok.... isi apa punlah asalkan cekodok mmg dah jadi pebret, so jangan marah ya kawan2 kalau kak rose nyer blog ni banyak na tayang cekodok! he he he. mekasih izah kongsikan resepi ni...

Bahan :

1 sdt yis
1 cawan tepung gandum  
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam  
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.  
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng. (kak rose perap 1/2 jam jer)
Panaskan minyak masak. Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.  
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng. Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua).

Siew pak choy dalam sos tiram - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog Resipi <b>...</b>

Posted: 31 Mar 2014 11:08 PM PDT

 lama sungguh tak makan sayur ni... camner nak masak sayur kalau nasik pun malas nak  masak kan... tapi semalam tersangatlah merajinkan diri memasak walaupun air tak ade....sudahnya menyusahkan diri sendiri jer bila nak basuh pinggan pun terpaksa amik air dari bilik air! tapi yang bestnya dapat makan nasi, siap bertambah2 lagi tu!
 resepi sayur ni kak rose amik dari dapur hana, dan kak rose kongsikan kat sini lak ya....mudah sangat nak buatnya... celur n curah kuah tu. dah siap dan boleh lah dingap!

Bahan-bahan

  • seikat sayur siew pak choy (k rose guna 4 pokok)
  • 4-5 sudu mkn sos tiram
  • 3 ulas bawang putih- cincang
  • seinci halia - cincang
  • air sedikit
  • serbuk perisa@gula - jika suka
  • tpg jagung+air sedikit utk pekatkan kuah
  • bwg putih goreng/bwg goreng - utk hiasan
Cara-cara
  • sayur jgn potong dulu... panaskan air. celur ngan btg2 skali. (kak rose potong dulu baru celur)
  • angkat dan toskan. potong bhgn yg ujung. susun dlm pinggan dan ketepikan.
  • panaskan minyak, tumis bhn cincang hingga naik bau@kekuningan.
  • masukkan sos tiram dan juga air sedikit. kacau. masukkan perisa jika suka. tkyah ltk garam sbb sos tiram dh masin. klu nk pekat buh tpg jagung+dbancuh ngan sedikit air.
  • didihkan. tutup api. tuang kuah atas sayur tadi.
  • hiaskan ngan bwg putih goreng/bwg goreng. dah siap! (tak dak stok!)

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia