Contact Form

Name

Email *

Message *

Sunday 27 April 2014

Cucur bom manis - Blog Resepi Malaysia - Blog Resipi Malaysia | Blog Resipi Malaysia

No comments:
 

Cucur bom manis - Blog <b>Resepi Malaysia</b> - Blog <b>Resipi Malaysia</b> | Blog Resipi Malaysia


Cucur bom manis - Blog <b>Resepi Malaysia</b> - Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 12 Apr 2014 01:37 PM PDT

 semalam punya lah gigih g kekedai semata2 nak cari mangga ni.... right after morning brisk walk terus je sambung kekedai pulak. terasa sangat nak makan kerabu mangga + bite size chicken fillet yang di goreng rangup ni. pernah makan masa kat one of restaurant kat thailand ari tu....sedap sampai teringat2 jer!
sayang mangga yang kak rose bli ni kurang elok, luar nampak ok jer bila sagat banyak sangat yang buruk didalamnya... dah le bli 2 buji jer, tu pun dah tiga hengget, tp rosak buruk lak....nasib baik dapat jugak nak lepas kempunan nak buat kerabu ni... resepi kerabu mangga dan ayam goreng dari sini...

2 cloves shallot, finely chopped
1 stalk of coriander leave, finely chopped (kak rose x de... so x letak)
5 chili padi, sliced finely ~ k.nor lebihkan
1 carrot, sliced finely
½ orange; thinly sliced ~ k.nor gantikan dgn parutan mangga muda
1 tsp. sesame seeds ~ lupa nak letak.. :) 1 sudu besar gula ~ k.nor tambah
kacan goreng untuk tabur---> ni kak rose tambah

Cara: 
gaul semua n kerabu is ready 

 untuk ayam pulak....kak rose ikut resepi yg sama minus the oat....goreng rangup n gaulkan dengan kerabu tadi.... kena cepat2 serve untuk menikmati kerangupan bite size ayam tu! sedap meratah cam tu jer!

March - Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 09 Apr 2014 01:27 PM PDT

Kita ke segmen resepi kali ni. Resepi Nasi Ayam, 11 langkah mudah. Pantas dan super sedap. Dan paling penting resepi ni tak mengunakan sebarang stok ayam tiruan. Semuanya asli, macam vitamin Shaklee.

Resepi ni asal dari ibu Eray. Dulu kami meniaga nasi ayam. Dan resepi nilah yang digunakan. Orang sekali datang, pasti datang lagi. Katanya sos nya yang super kick.

Ok, part intro dah. Kita tengok bahan-bahan dan cara masak resepi nasi ayam nie.

Untuk 5-6 Orang Makan:

Bahan-bahan:

  • Beras 4 pot
  • Ayam 1/2 ekor
  • Air secukupnya
  • Bawang Besar 2 ulas (saiz sederhana)
  • Bawang Putih 3 ulas
  • Halia 1 inci 
  • Kicap 
  • Sos Tiram
  • Madu
  • Sos Cilu
  • Sos Tomato
  • Garam
  • Gula
  • Salad 2 pokok
  • 5 biji cili merah besar
  • Timun 1 batang
  • Tomato 2 biji
  • Daun Sup/Bawang sikit

Caranya:

1-Untuk air rebusan ayam, tumbuk/blend 1 1/2 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih dan 1 inci halia.

2-Panaskan minyak, tumis sampai nak bau wangi.

3-Masukkan ayam, masakkan sekejap dalam 5 minit dan letak air dan garam secukupnya. Macam nak buat sup ayam.

4-Biarkan ayam setengah masak. Tutup api. Dan keluarkan ayam.

5-Perapkan ayam dengan kicap, sos tiram dan madu.

6-Untuk nasi, tumbuk/blend 1/2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih.

7-Lagi sekali panaskan minyak dan tumis. Masukkan beras (basuh dulu dan toskan air) goreng sekejap. Kemudian, masukkan air rebusan ayam secukupnya (macam nak masak nasi biasa). Boleh campak sehelai dua daun pandan untuk bau wangi harum.

Tips: Boleh terus masak nasi dalam rice cooker. Atau, boleh tumis dulu atas dapur, lepas tu pindah dalam rice cooker. Biarkan nasi masak. Nak wangi letak daun pandan 2-3 helai.

8-Untuk resepi sos nasi ayam, blend lada merah, 1 ulas bawang putih, masukkan sekali sedikit sos cili, sos tomato, garam dan gula. Paling penting, masukkan sedikit air rebusan ayam. Kemudian masak jap atas dapur hingga pekat. Boleh custom nak pedas ke nak manis. Adjust sendiri.

9-Untuk ayam, setelah diperap. Bolehlah goreng. Atau nak grill ke panggang pun boleh. Nak sihat grill. Lebihan air perapan ayam tadi, boleh diguna sebagai kuah kicap. Tak cukup, tambah kicap dalam air tadi. Nak tahan lama, masak sekejap. Tak nak pun takpe.

10-Untuk salad, potongkan daun salad, timun dan tomato (buang biji untuk elak salad berair). Lepas tu boleh letak sikit cuka atau perahan lemon. Kalau tak nak buat camni pun takpe. Ikut selera korang.

11-Masukkan daun sup dan daun bawang ke dalam lebihan air rebusan ayam. Nak letak bawang goreng pun boleh.

Dah siap, lepas tu boleh lah disediakan. Mudah sungguh resepi nasi ayam ni. Tak perlu pakai rempah sup, atau rempah tiga serangkai. Sangat sesuai untuk keluarga yang ada anak-anak kecil yang tak makan pedas.

Lagi satu, resepi nasi ayam ni tak menggunakan sebarang stok ayam tiruan. Hanya yang semulajadi.

nasi ayam sedap, nasi ayam madu, nasi ayam special, nasi ayam simple

Macam vitamin Shaklee, 100% semulajadi. Sekarang berlansung promosi Vita Lea (Multivitamin), beli 6 percuma 1. Jika nak hidup sihat, amalkan pengambilan makanan tambahan. Kerna makanan seimbang yang kita makan kandungan zat dan nutrisi tak sama seperti dulu. Maklumlah pencemaran, radikal bebas, terlebih masak dan sebagainya.

Makan makanan tambahan umpama, hantar anak pergi ke tuisyen. Walaupun kat sekolah cikgu dan ajar semua. Tapi masih ada 'loop holes'. Jadi sebagai pelengkap, kita hantar anak ke kelas tuisyen. Sama macam supplement, ia melengkapkan nasi dan lauk pauk yang kita makan.

Kesihatan kenalah jaga. Kereta boleh hantar servis bila sampai masa. Tapi badan kita? Takkan nak biar tak berservis? Kereta rosak boleh ganti lain. Badan rosak, boleh ganti badan? Ok jangan lupa try resepi nasi ayam nie ya.

Berminat nak cuba ambil multivitamin (Vita Lea Shaklee)?

Harga sebotol RM88.00, ada 120 biji. Tahan sehingga 4 bulan. Nak?

Hubungi Eray di 016 773 1892.

Cucur bom manis - Blog <b><b>Resepi Malaysia</b></b> - Blog Resipi <b>...</b>

Posted: 05 Apr 2014 01:33 PM PDT


 penggemar cucur atau yang kak rose panggil cekodok.... isi apa punlah asalkan cekodok mmg dah jadi pebret, so jangan marah ya kawan2 kalau kak rose nyer blog ni banyak na tayang cekodok! he he he. mekasih izah kongsikan resepi ni...

Bahan :

1 sdt yis
1 cawan tepung gandum  
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam  
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.  
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng. (kak rose perap 1/2 jam jer)
Panaskan minyak masak. Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.  
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng. Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua).

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia