Contact Form

Name

Email *

Message *

Tuesday 4 March 2014

Resepi -Sambal Hitam Ikan Bilis | VVIP MALAYSIA - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

<b>Resepi</b> -Sambal Hitam Ikan Bilis | VVIP <b>MALAYSIA</b> - Blog Resepi Malaysia


<b>Resepi</b> -Sambal Hitam Ikan Bilis | VVIP <b>MALAYSIA</b>

Posted: 26 Feb 2014 08:03 PM PST

Bahan-bahan:

200 gm ikan bilis – ditumbuk

2 biji bawang besar – ditumbuk

15 tangkai cili padi – ditumbuk

3 biji belimbing buluh – direbus dan ditumbuk

2 sm kunyit – ditumbuk

10 ml minyak masak

Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Mula-mula, panaskan minyak di dalam kuali.

2. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk.

3. Bubuh garam secukup rasa.

4. Kacau bahan-bahan ini sehingga garing dan bertukar ke warna agak kehitaman.

SAMBAL HITAM IKAN BILIS
Tambah kapsyen

5. Angkat dan boleh dihidangkan.

saji

<b>Resepi</b> Masakan : Pizza Mini - Blog <b>Resepi Malaysia</b>

Posted: 25 Feb 2014 01:47 PM PST

Resepi Masakan : Pizza Mini

Bahan-bahan doh roti pizza:

1)   200 gram tepung gandum

2)   1 sudu gula

3)   Sedikit garam

4)   1 sudu kecil yis

5)    125 ml air

6)    1 sudu marjerin

Bahan-bahan lain:

1)   Sedikit isi ayam (digoreng dan dipotong dadu)

2)   Bawang (dipotong dadu kecil-kecil)

3)   1 sudu minyak masak

4)   Sos tomato / Pes tomato

5)   Sedikit serbuk lada hitam

6)   Garam dan gula secukup rasa Keju mozzarella

Cara-cara:

  1. Campurkan tepung gandum, gula, garam, yis dan marjerin ke dalam mangkuk. Air dituang sedikit demi sedikit ke dalam bahan-bahan tadi. Uli sehingga doh tidak lagi melekat di tangan. Tutup doh dengan kain basah dan biarkan selama 45-60 minit.
  2. Canai doh sehingga setebal 0.5 cm. Kemudian tekap doh menggunakan cawan dan tarik doh keluar.
  3. Sapu dulang dengan sedikit marjerin agar roti yang dimasak tidak melekat. Letakkan doh roti yang telah siap ditekap ke dalam dulang dan cucuk sedikit dengan menggunakan garfu agar roti masak di bahagian dalam. Masukkan ke dalam oven bersuhu 200ºC dan bakar selama 15 minit.
  4. Goreng isi ayam dan asingkan. Panaskan minyak, tumis bawang, dan masukkan sos tomato/ pes tomato, sedikit lada hitam, garam serta gula secukup rasa.
  5. Sapukan kuah sos yang telah siap dimasak ke atas roti pizza yang telah siap dibakar tadi. Taburkan isi ayam dan keju mozarilla ke atas roti.
  6. Bakar semula roti pizza ke dalam oven bersuhu 200ºC selama 8 minit sehingga keju mozzarella cair.

Selamat mencuba . Insyaallah, resepi-resepi menarik yang lain akan menyusul lagi pada masa akan datang.

Sumber : fikrahhalaqah

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia