Contact Form

Name

Email *

Message *

Wednesday 19 March 2014

Malaysia Informasi: Resepi Kek : Kek Puding Karamel Pelangi Kukus - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek : Kek Puding Karamel Pelangi Kukus - Blog Resepi Malaysia


<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek : Kek Puding Karamel Pelangi Kukus

Posted: 05 Mar 2014 02:44 AM PST

Resepi Kek : Kek Puding Karamel Pelangi Kukus

BAHAN A - GULA HANGUS:

2 sudu besar gula - tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan

BAHAN B - BAHAGIAN ATAS:

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

BAHAN C - LAPISAN KEK:

140 gm tepung gandum  - Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis

BAHAN D - MERINGUE

6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu teh krim tartar

CARA MEMBUATNYA :

Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan
Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan, jangan bagi berbuih
Tapis bahan (B) dalam loyang gula hangus (A) kemudian ketepikan
Pukul bahan (C), campurkan semua dan pukul dengan senduk. Kemudian ketepikan
Pukul bahan (D) sampai jadi kembang
Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul hingga sebati
Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna
Masukkan dalam loyang yang ada gula hangus dan keremel tadi (A + B). Selang seli warna, letak ditengah-tengah loyang, adunan kek akan terapung
Kukus dalam pengukus selama 40 minit atau bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak  *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja
Dah masak, sejukkan pada suhu bilik. Kemudian terbalikkan.
Simpan dalam peti ais dalam 30 minit dan sedia untuk dihidangkan!

Resepi Kek : Kek Puding Karamel Pelangi Kukus

<b>Resepi</b> -Apam warna | VVIP <b>MALAYSIA</b>

Posted: 07 Mar 2014 08:05 PM PST

APAM WARNA-WARNI



Bahan-bahan:

250 ml air aiskrim soda

500 gm gula

750 gm tepung gandum

4 biji telur

1 sudu besar ovallete

Sedikit pewarna kuning, hijau, biru, merah dan oren

Mangkuk kertas



Cara menyediakan:

Satukan kesemua bahan di atas di dalam mangkuk. Pukul sehingga kembang.

Ambil sedikit adunan dan warnakan mengikut cita rasa anda. Sudukan adunan ke dalam mangkuk kertas dan kukus selama 10 minit.


SAJI

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia