Contact Form

Name

Email *

Message *

Friday 21 March 2014

Kuih lopes yang laris!!! - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

Kuih lopes yang laris!!! - Blog Resepi Malaysia


Kuih lopes yang laris!!!

Posted: 21 Mar 2014 06:09 PM PDT

 kuih lopes yang kak rose buat untuk buah tangan semasa majlis bacaan surah Al-Khafi pagi semalam.... aktiviti setiap pagi jumaat kami warga muslimat di kawasan kejiranan kak rose... seronok dengan perjumpaan cam ni selain menghadiri kuliah yang diadakan setiap hari selasa dan rabu... buat pun x banyak sbb semua yang hadir memasing dengan bermacam kuih....tp lopes ni jugak yang laris!
 terima kasih pada tulip77 yang kongsikan resepi ni...cuma kak rose doublekan bahannya...

Bahan-bahan

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur (kak rose x letak)
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka (kak rose guna sekeping beso tu)
  • 5 sb gula (omit this one)
  • 3 cawan air

 gebang2 sebelum bacaan bermula...

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula. 
 
orang kuat majlis kami.... Puan Kalsom, Puan Hjh Mariam n Puan Fadilla.... terima kasih semua.

Kerepek pisang

Posted: 21 Mar 2014 12:23 AM PDT

 buat kudapan sambil ngadap komputer...x sedar boleh habis sebalang.... tau2 dah kenyang peroooot! tp ni kak rose guna pisanga awak yang kak rose bawak dari kampung... belasah jer dengan pisang yang dah nak masak...manis2 masin jadinya. tp lupa nak boh kunyit dalam minyak la pulak.... maklumlah pertama kali nak buat kerepek pisang ni....excited lebih sampai terlupa tang kunyit tu! so ni kira original kaler la... resepi dari Myresipi, mekasih rosmazamri.

Bahan-bahan

  • pisang nipah yg dah agak-agak tua(ikut suka la kuantitinya)
  • minyak secukupnya untuk menggoreng
  • sedikit serbuk kunyit
  • garam dan gula sebagai perasa ( larutkan kedua dalam air suam)

Cara-cara

  1. panaskan minyak
  2. masukkan sedikit serbuk kunyit dalam minyak( untuk naikkan seri kerepek nanti)
  3. bila minyak dah agak panas. sagat pisang yang telah dikupas kulitnya terus dalam minyak supaya tak melekat antara satu sama lain..
  4. masukkan 1 atau 2 sudu air garam + gula tadi
  5. goreng la sampai masak, then angkat dan toskan...boleh la rasa masin manisnyer..kalau tawar tambah lg sukatan gula n garamnya.

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia