Contact Form

Name

Email *

Message *

Thursday 27 March 2014

Cucur bom manis - Blog Resepi Malaysia | Blog Resipi Malaysia | Blog Resipi Malaysia

No comments:
 

Cucur bom manis - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> | Blog Resipi Malaysia


Cucur bom manis - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 20 Mar 2014 11:17 PM PDT


 penggemar cucur atau yang kak rose panggil cekodok.... isi apa punlah asalkan cekodok mmg dah jadi pebret, so jangan marah ya kawan2 kalau kak rose nyer blog ni banyak na tayang cekodok! he he he. mekasih izah kongsikan resepi ni...

Bahan :

1 sdt yis
1 cawan tepung gandum  
2 sdb gula
3 sdb susu pekat manis
secubit garam  
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
Campurkan yis, gula, susu & sedikit air.L arutkan *Ana biar sampai pekat berbuih.  
Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng. (kak rose perap 1/2 jam jer)
Panaskan minyak masak. Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan dan goreng hingga keperangan.  
*Izah tambah garam, gaulkan kemudian biar sebentar adunan nampak naik balik, baru goreng. Hidangkan.
*izah buat double adunan, tapi yis izah letak cume 1 1/2 sk dan air lebih kurang 250ml (50ml bancuh yis+200 bancuh tepung semua).

<b>Resepi</b> Cara Buat Strawberry Smoothie - Informasi <b>Malaysia</b> Kini <b>...</b>

Posted: 08 Dec 2011 07:30 PM PST

Resepi Strawberry Smoothie di sediakan disini khas untuk pembaca melayukini.net , Strawberry Smootie sesuai sekali di hidangkan ketika cuaca panas , terasa nyaman tekak menghirup smootie yang sedap ini , betul tak ? jom tengok resepi di bawah , resepi hanya untuk seorang sahaja ok . Resepi mudah sahaj tak perlu membeli di kedai dengan harga yang mahal.

Resepi Strawberry Smoothie

Resepi Strawberry Smoothie

Bahan-bahan bagi menyediakan Strawberry Smootie

  • 2 biji strawberi
  • 1/4 biji isi mangga yg masak
  • 1/2 cup yogurt / lebih kurang 70gms
  • 1 sb susu pekat
  • 1 sb gula
  • 1/2 gelas air
  • Ais ketul secukupnya

Cara-cara

  • Semua bahan disatukan dan pengisar hingga smooth
  • Tuangkan kedalam gelas dan boleh lah dihias mengikut citarasa masing2 ..
  • Gula n susu blh dikurangkan mengikut citarasa masing2 .. saya punya mangga tuh ada masam skit sbb tuh saya tambahkan kemanisan tu sikit.

Sumber: MY Resepi | Koleksi Resepi makan Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • resepi jus strawberi
  • resepi strawberry smoothies
  • cara buat yogurt shake
  • resepi makanan pelik dan menarik
  • resepi strawberry smoothie
  • resepi strawberry milkshake
  • cara buat smoothies
  • resepi jus smoothie iq
  • resepi hidangan bumi kenyalang resepi hidangan bumi kenyalang
  • resepi air strawberry milkshake

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Resepi Makan

<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek : Kek Coklat Kukus

Posted: 23 Mar 2014 04:06 AM PDT

Resepi Kek : Kek Coklat Kukus

Bahan untuk kek coklat.

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh esen vanilla
· 3 biji telur (suhu bilik)

Cara-cara
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.

Resepi Kek

6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..

BAHAN UNTUK TOPPING (ganache)

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist

Sumber : Blogcikgusuraya

kerabu mangga + bite size ayam - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>...</b>

Posted: 19 Mar 2014 11:53 PM PDT

 semalam punya lah gigih g kekedai semata2 nak cari mangga ni.... right after morning brisk walk terus je sambung kekedai pulak. terasa sangat nak makan kerabu mangga + bite size chicken fillet yang di goreng rangup ni. pernah makan masa kat one of restaurant kat thailand ari tu....sedap sampai teringat2 jer!
sayang mangga yang kak rose bli ni kurang elok, luar nampak ok jer bila sagat banyak sangat yang buruk didalamnya... dah le bli 2 buji jer, tu pun dah tiga hengget, tp rosak buruk lak....nasib baik dapat jugak nak lepas kempunan nak buat kerabu ni... resepi kerabu mangga dan ayam goreng dari sini...

2 cloves shallot, finely chopped
1 stalk of coriander leave, finely chopped (kak rose x de... so x letak)
5 chili padi, sliced finely ~ k.nor lebihkan
1 carrot, sliced finely
½ orange; thinly sliced ~ k.nor gantikan dgn parutan mangga muda
1 tsp. sesame seeds ~ lupa nak letak.. :) 1 sudu besar gula ~ k.nor tambah
kacan goreng untuk tabur---> ni kak rose tambah

Cara: 
gaul semua n kerabu is ready 

 untuk ayam pulak....kak rose ikut resepi yg sama minus the oat....goreng rangup n gaulkan dengan kerabu tadi.... kena cepat2 serve untuk menikmati kerangupan bite size ayam tu! sedap meratah cam tu jer!

Pernah Rasa Nasi Ayam Sarawak? (<b>Resepi</b>) - Informasi <b>Malaysia</b> Kini

Posted: 04 Dec 2011 06:30 PM PST

Amat jarang sekali untuk kita mempelajari masakan budaya negeri lain. Maka pada hari ini kita akan belajar cara menyediakan resepi Nasi Ayam Sarawak yang sememangnya berasal dari negeri Bumi Kenyalang.

Bahan-bahan ( 4 org )

  • BAHAN NASI
  • 500 gram beras (basuh dan toskan)
  • 1 inci halia (mayang halus)
  • 2 ulas bawang putih (mayang halus)
  • 2 ulas bawang merah (mayang halus)
  • 2 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan stock ayam maggi
  • Garam, gula dan MSG secukup rasa
  • Air rebusan ayam secukupnya utk masak nasi
  • 3 sudu besar marjerin
  • 2 helai daun pandan (simpulkan)

BAHAN AYAM

  • 1 ekor ayam (potong 8 )
  • 4 ulas bawang merah (kisar)
  • 4 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 inci halia (kisar)
  • 2 ketul kiub ayam maggi
  • 2 ulas bawang merah (mayang)
  • 2 ulas bawang putih (mayang)
  • 1 inci halia (mayang)
  • 5 sudu besar sos tiram
  • 5 sudu besar kicap pekat
  • 5 sudu besar sos cili
  • Air, minyak utk menumis, garam, gula dan MSG secukupnya
  • BAHAN ACAR
  • 1 biji timun (buang empulur & potong nipis tanpa membuang kulitnya)
  • 1 batang lobak merah ( potong lidi)
  • 2 ulas bawang merah (mayang)
  • 2 ulas bawang putih (mayang)
  • 1/2 inci halia (mayang)
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 cawan cuka
  • Garam secukup rasa
  • BAHAN SOS
  • 1 cawan sos cili
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • 1/2 inci halia (mayang halus)
  • 1/2 cawan air
  • Gula secukup rasa
  • BAHAN KICAP
  • 1/2 cawan kicap manis
  • 1/2 cawan kicap masin
  • 1/2 cawan air
  • 5 biji cili padi (belah 2)

Cara-cara

  1. NASI
  2. Panaskan marjerin.Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.Masukkan beras.Gorengkan seketika.Masukkan pula stock ayam maggi, garam, gula dan MSG.Kacau sebati.Padamkan api.Pindahkan bahan-bahan ini ke dalam periuk nasi.Masukkan santan dan air rebusan ayam serta daun pandan.Masak nasi seperti biasa.
  3. AYAM
  4. Panaskan minyak dalam periuk.Tumis bahan yang dimayang hingga wangi.Masukkan air, kiub ayam dan ayam.Masak hingga ayam masak dan air tinggal 1/2 dari asal.Angkat ayam dan toskan airnya.Biarkan sejuk sebentar ayam tadi. NOTE : air rebusan ayam ini boleh di buat sup dan memasak nasi.Utk sup cuma perlu tambahkan garam.
  5. Gaulkan ayam, yang telah sejuk dengan bahan selebihnya utk ayam.Perapkan selama 30 minit.Kemudian anda boleh pilih sama ada mahu goreng atau kukus ayam tadi.
  6. ACAR
  7. Rendam timun, lobak merah, halia, bawang merah dan bawang putih di dalam air cuka selama 1 jam.Kemudian masukkan gula.Rendam kira-kira 2 jam lagi.(seeloknya buat acar ini dahulu).Kemudian toskan airnya hingga tersejat. NOTE : Acar ini boleh disimpan selama sebulan di dalam peti sejuk.
  8. SOS
  9. Masak kesemua bahan sos hingga sedikit pekat.
  10. KICAP
  11. Masak bahan kicap hingga sedikit pekat.
  12. Hidangkan nasi bersama ayam, acar, sos dan kicap dan sup.

Melayukini.net -  Jika kita lihat, cara penyediaan resepi nasi ayam sarawak agak sukar juga. Maka, selamat mencuba resepi dari bumi kenyalang ini.

Sumber: My Resepi | Koleksi Resipi Makan Melayukini.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Carian kata kunci paling popular:

  • ayam masak merah sarawak
  • koleksi resepi masakan sarawak
  • masakan sarawak
  • resepi masakan negeri sarawak
  • resepi masakan sarawak
  • resipi ayam sarawak

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Resepi Makan

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia