Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog Resipi Malaysia |
- Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma - Blog <b>Resepi Malaysia</b>
- Lunch dengan leftover sup. - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog Resipi <b>...</b>
- Kuih lopes yang laris!!! - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b>
- kerabu mangga + bite size ayam - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>...</b>
- <b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek Minyak - Simple way to Rest In Peace
Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma - Blog <b>Resepi Malaysia</b> Posted: 23 Mar 2014 01:23 PM PDT | <b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma Posted: 01 Mar 2014 02:18 AM PST Resipi Ayam Masak Kurma, hidangan yang tak asing lagi setiap di kenduri kendara. Hindangan mudah dan sedap, pastikan anda menggunakan santan dan ayam yang segar bagi mendapatkan rasa yang terbaik Masa: |
Lunch dengan leftover sup. - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog Resipi <b>...</b> Posted: 12 Mar 2014 11:23 PM PDT tulang yang dah lama sangat terbiar keras kejung dalam freezer tu baiklah kita transformkan dia jadi sup yang sedap nih. masa bli mmg beria nak masak tapi bila dah simpan, teruslah biarkan dia bertapa dalam freezer tu. so dihari minggu yang rajin sementara ingat esok pulak air kena catu, baiklah masak untuk hidangan tengahari... sllu hujung minggu asik malas jer, hari sabtu pun tapau je lunch kami! resepi kak rose amik copy dari kak hanieliza, mekasih ya kak. dulu dah buat dan ni pun guna resepi yang sama....sedap weh. just nasi n sup tulang ni, dan paling tak lupa sambal kicapnya. SUP TULANG Cara membuat | |
Kuih lopes yang laris!!! - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>Resipi Malaysia</b> Posted: 21 Mar 2014 11:02 PM PDT kuih lopes yang kak rose buat untuk buah tangan semasa majlis bacaan surah Al-Khafi pagi semalam.... aktiviti setiap pagi jumaat kami warga muslimat di kawasan kejiranan kak rose... seronok dengan perjumpaan cam ni selain menghadiri kuliah yang diadakan setiap hari selasa dan rabu... buat pun x banyak sbb semua yang hadir memasing dengan bermacam kuih....tp lopes ni jugak yang laris! terima kasih pada tulip77 yang kongsikan resepi ni...cuma kak rose doublekan bahannya... Bahan-bahan
gebang2 sebelum bacaan bermula...Cara-cara
| |
kerabu mangga + bite size ayam - Blog <b>Resepi Malaysia</b> | Blog <b>...</b> Posted: 19 Mar 2014 11:53 PM PDT semalam punya lah gigih g kekedai semata2 nak cari mangga ni.... right after morning brisk walk terus je sambung kekedai pulak. terasa sangat nak makan kerabu mangga + bite size chicken fillet yang di goreng rangup ni. pernah makan masa kat one of restaurant kat thailand ari tu....sedap sampai teringat2 jer! sayang mangga yang kak rose bli ni kurang elok, luar nampak ok jer bila sagat banyak sangat yang buruk didalamnya... dah le bli 2 buji jer, tu pun dah tiga hengget, tp rosak buruk lak....nasib baik dapat jugak nak lepas kempunan nak buat kerabu ni... resepi kerabu mangga dan ayam goreng dari sini... 2 cloves shallot, finely chopped Cara: untuk ayam pulak....kak rose ikut resepi yg sama minus the oat....goreng rangup n gaulkan dengan kerabu tadi.... kena cepat2 serve untuk menikmati kerangupan bite size ayam tu! sedap meratah cam tu jer! | |
<b>Malaysia</b> Informasi: <b>Resepi</b> Kek Minyak - Simple way to Rest In Peace Posted: 18 Mar 2014 03:53 AM PDT Assalamualaikum! harini buat kek lagi... dah buat 2 kali, senang mudah gebu dan sedap! Oh demam dah elok dah (walaupun x de org tanya nak bagitahu jugak -_-' ) Resepi Kek Minyak/Kek Warna-Warni Bahan A 2 Biji Telur 1/2 cawan Gula icing 1/2 sudu besar ovalette (x letak sebab dah habis) 1 sudu kecil esen vanilla ( saya letak perisa lemon sbb esen vanilla dah habis jugak -_-) Bahan B 1 1/2 sudu besar susu pekat 1/2 cawan minyak masak Bahan C (diayak) 1 cawan Tepung gandum 1/2 sudu kecil baking powder Bahan D Pewarna pink Lenserkan minyak pada loyang pembakar, guna yang kecil sebab batter x banyak... panaskan oven pada suhu 170 darjah Celsius selama 10 minit Cara-cara: 1. pukul 2 biji telur bersama gula icing hingga kembang dan berkrim. Kemudian masukkan ovalette (kalau ada). pukul lagi hingga sebati. kemudian masukkan 1 sudu kecil esen vanilla atau apa2 perisa yang digemari. pukul lagi hingga sebati. 2. Masukkan susu pekat.pukul hingga sebati. kemudian masukkan minyak masak perlahan-lahan sambil memukul dengan menggunakan mixer. masukkan minyak hingga habis. 3.bila dah sebati, masukkan pula adunan tepung dan baking powder yang telah diayak.masuk sedikit demi sedikit jugak ya..jangan masuk one shot pastu on mixer.harus bertepung lah muka anda,heh 4. bahagikan kepada 2 atau 3 bahagian. masukkan setitis pewarna.gaul sebati dan masukkan dalam loyang pembakar. 5. bakar selama 30-35 miniit pada suhu 170 darjah Celsius.check dengan lidi nak tahu dah masak ke belum. orang simple macam saya guna 1 color je. titis pewarna pink.kacau pakai lidi. Bila dah dapat effect abstract yang dikehendaki, terus je masuk dalam loyang dan bakar. |
You are subscribed to email updates from Resepi Malaysia - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment