Contact Form

Name

Email *

Message *

Monday 19 May 2014

Ikan jeket sumbat sambal kelapa - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

Ikan jeket sumbat sambal kelapa - Blog Resepi Malaysia


Ikan jeket sumbat sambal kelapa

Posted: 17 May 2014 06:45 PM PDT

 Asalamualaikum dan salam hari minggu buat semua.... hari gantung piok belanga sbb nak g kenduri tengahari nanti, kalau tak g kenduri pun mmg jarang sangat nak memasak kalau cuma untuk kami berdua...lebih baik makan kat luar atau tapau jer kan.... sah dan pasti gaya orang malas ni! hari ni kak rose nak tepekkan ikan jeket bersambal kelapa yang kak rose buat beberapa hari lepas....so tinggal gambar jer la ya. meh kak rose kongsikan resepinya yang dicnp dari nshafea blogspot.com. mekasih kongsi dan mintak izin nak tepek kat sini....

Cencaru Sumbat Sambal Kelapa

Bagan-bahan
3/4 ekor ikan cencaru / ikan jeket -dibelah belakang, dicuci bersih.
Gaul sama garam & kunyit, ketepikan dahulu)
Bahan sumbat
1/2 biji kelapa parut
1 cawan cili kisar - nak pedas lebih kan cili
4 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 batang serai*
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara menyediakan
Bahan yg betanda * blend kering - sy tumbuk je
Dalam satu bekas masukan bahan yg di tumbuk tadi campurkan dgn kelapa parut, cili kisar, garam, gula gaul hingga sebati
Kemudian sumbat sambal kelapa pada badan ikan yg di belah dan sumbat juga kat bahagian yg sebelah kepala/perut padat2
Panaskan minyak dlm kuali.. goreng ikan.. hati2 masa tebalikkan ikan jangan sampai sambalnye tekeluar...

* Kalau ada lebihan sambal kelapa bolehlah di goreng dgn minyak yg sedikat...grg garing2 tau sdp cicah sama ikan....

Lepat ubi my pebret!

Posted: 16 May 2014 11:51 PM PDT

 salam hari sabtu dan selamat berhujung minggu buat semua... pagi dengan hujan yang sangat lebat membuatkan kepala asik pikir nak makan something jer kan... kak rose la tu yg asik asik nak makan je! since semalam ternampak tayangan amal kat fb pasal lepat ubi ni, apa lagi cepat jer la nak memperojek kan kuih ni... ubi baki dari buat kukus traffic light tu ade lagi dalam fridge, cumanya kena gigihkan diri meredah hujan amik daun pisang depan rumah jiran.... basah pun tak kisah asalkan ubi ni bertukar jadi lepat sudahnya!  sebelum tu tanya cik google resepinya.... dan keblog Yatie kak rose terjah.... dunia masak2 zaman sekarang, tanya jer cik google, pasti ade jawapannya...
meh kak rose kongsikan resepinya kat sini ya, mekasih pada Yatie yang share resepi ni....tp kak rose cuma buat separuh dari adunan ni, maklumlah dua molot jer yang nak nyuapnya... tu pun dapat banyak jugak sudahnya.... jadi pandai2 lah nak ejas according to banyak mana ubi nak guna ya...

Bahan-Bahan

  • 4 cawan ubi parut/kisar(kalau belum parut/kisar dlm 1 1/2 kg ubi)
  • Air secukupnya utk kisar ubi(kalau ubi parut, tak payah guna air ni)
  • 1 1/2 cwn kelapa parut (putihnya saja)
  • 1/4 cwn santan pekat 
  • 1 1/2 cwn gula pasir
  • 2 sudu besar tpng ubi  
  • 1 cwn gula merah*
  • 1/2 cwn air*
  • 2 helai daun pandan, simpulkan* (*bahan yg perlu dimasak,sejukkan dulu dan tapiskan)
  • secubit garam 
  • Daun pisang secukupnya,-di layurkan dan lapkan bersih
Cara-Cara
  1. Buang kulit ubi, bersihkan dan potong kecil. Buang sekali empulur tengahnya.
  2. Kisar ubi bersama air biasa dan toskan guna kain. Air tadi boleh digunakan semula utk kisar ubi selebihnya. Dapatkan dlm 4 cwn ubi yg telah diparut/kisar.
  3. Setelah siap, ambil kanji yg terdapat pada air tos ubi tadi(yg keras dibawah dan airnya di buang).
  4. Satukan kanji ubi bersama ubi kisar tadi dan gaul sebati.
  5. Masukkan kelapa parut, garam, gula pasir, santan pekat, tpng ubi dan air gula merah yg telah ditapis tadi.
  6. Gaul rata semuanya dan ketepikan dulu.
  7. Ambil daun pisang bersih tadi dan sudukan 2 sudu besar ke atas daun. Lipatkan kanan kiri dan bungkus dngn kemas. Bungkus sehingga habis adunannya.
  8. Kukus lepat ubi selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
  9. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah dihidangkan.
**Yatie guna ubi yg di kisar bersama air dan toskan airnya. Kalau ubi tu diparut, tak payahlah guna air tu ya. Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia