Contact Form

Name

Email *

Message *

Monday 24 February 2014

Murtabak segera - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

Murtabak segera - Blog Resepi Malaysia


Murtabak segera

Posted: 24 Feb 2014 08:45 PM PST

 salam dan selamat tengahari buat semua....hari ni nak tepek homemade murtabak segera yang kak rose buat petang semalam. lama rasanya tak buat menda ni, so merajinkan diri membuat inti tapi kulit tu guna kulit popia jer. senangkan! terima kasih pada sifu masak2 dialam maya yang sangat kreatif dan kongsikan resepinya..
bila dah buat mestilah cepat jugak nak ngapnya, so guna dua kuali untuk mempercepatkan proses menggoreng... meh kak rose kongsikan resepinya kat sini yang kak rose copy dari minami133@Myr. mekasih ya..

Bahan-bahan

  • 100 g daging cincang (kak rose buh 300gm daging)
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur (kak rose guna 3 biji telo)
 

Cara-cara

  1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
 
dah siap..... sedap dimakan panas2 bersama bawang cuka ni...

Apam balik

Posted: 23 Feb 2014 11:57 PM PST

 Apam balik yang tinggal gambar jer.... buat untuk buah tangan masa majlis bacaan surah Al-Khafi hari jumaat lepas.... tapi nak jugak buat tayangan amal kat sini. Mekasih pada Ms Oreo yang kongsikan resepi ni, ramai yang puji sedap dan jugak yang mintak resepi...ade kawan yang tak dapat datang masa majlis tu, siap whatsApp nak kan resepi... perasan fofular jap kak rose ni dengan apam balik sedap nih. he he he
 

 macam2 pertanyaan... dari bahan hingga acuan apa yang kak rose guna. bila kak rose bagi tau guna kuali jer macam x caya lak derang ni... yalah yg sllu kita tengok orang buat dalam loyang tembaga tu kan. yang ni kak rose guna nonstick kuali kecik sket dari yg sllu guna tu, dapat 4 keping yang gebus gebas ni...cukup muat2 dalam tipuware yg kak rose sllu bawak untuk buah tangan majlis ni...

 kak rose kongsikan resepinya kat sini sekali lagi....

bahan2 nya

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia