Contact Form

Name

Email *

Message *

Thursday 27 February 2014

Kuih lapis terancam - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

Kuih lapis terancam - Blog Resepi Malaysia


Kuih lapis terancam

Posted: 26 Feb 2014 05:12 PM PST

 semacam je nama kuih lapis ni kan....apa yang terancam pun tak tau la, tapi itulah nama yang diberikan oleh tuan punya resepi yang kak rose amik dari blog Suka Suka Masak. macam2 resepi ade kat situ, pilih jer mana yang berkenan dihati, bolehlah mencubanya...
 kalau tengok gambar kuih lapis terancam yang dipostkan kat fbnya tu mmg sungguh mengancam dengan kaler yang sangat terang, tp kak rose idok ler berani nak mengalerkan kuih ni dengan begitu garang.... sudahnya sedikit pucat dan kuranglah mengancamnya kuih kak rose ni..
 kak rose mintak izin nak kongsikan resepinya kat sini lak ya. mekasih pada tuan punya resepi Mariana Zainal dari fb Suka Suka Masak. 
kak rose buat 1/2 dari adunan ni dan dapat 10 bekas comel2 ni... 

Resepinya

2cwn tepung beras
3/4cwn tpg gandum
2sdb tpg ubi
4 1/2cwn santan dr sebiji kelapa (sy blender kelapa tu)
1cwn gula (jgn sampai penuh sgt yer...kurangkan manis...)
1/2sdt garam
Pewarna kesukaan(sy ltk emulco pandan+pewarna ijo epal....warna pink...emulco coklat ...)



Cara

Panaskan kukusan hgg air mndidih...

Satukan semua bhn dan blender ..


bhgi kpd 3 bhgian...ltk kaler kesukaan.. 
sapu loyang dgn marjerin atau myk...
masukkan 2senduk(yg kita buat gulai) adunan dlm loyang dan kukus 5mnt....
ulang pd lapis yg seterusnya. ...
****setiap lapis kukus 5mnt sahaja***
Lapisan terakhir kukus 15mnt....sejukkan...biar betul2 sejuk baru potong...

Tips; semasa nk masukkan lapisan yg seterusnya...lap bhgian bwh penutup periuk kukus. ..(kena rajin sikit yer)

Masa nk potong kuih sy sarankan guna pisau plastik...

Fluffy banana pancake

Posted: 25 Feb 2014 07:30 PM PST

Bila pisang dah too ripe...daripada membazir lets turn pisang ni jadi something yang boleh dingap dengan nikmatnya....try cari resepi pancake pisang dan ni resepi ni yang cik google carikan...so lets try this recipe...hmmm... turn out very lembut n moist. best!
  • 2 cups buttermilk (or 2 tablespoons vinegar + enough whole milk to equal 2 cups)
  • 2 small or 1 large ripe banana, or about 1 cup mashed, plus extra for slicing on top of the pancakes (kak rose put slightly extra pisang tu)
  • 2 eggs
  • 3 tablespoons unsalted butter, melted and cooled slightly
  • 2 teaspoons pure vanilla extract
  • 2½ cups all-purpose flour
  • ¼ cup sugar
  • 1 tablespoon baking powder (kak rose guna 1 tablespoon jer)
  • ½ teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
 
  1. In a large bowl, add the buttermilk. If using the vinegar plus milk option, let sit for about 10 minutes to allow the milk to turn to buttermilk.
  2. Whisk the mashed banana, eggs, butter, and vanilla into the buttermilk.
  3. In a medium bowl, whisk together the flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt.
  4. Pour the dry ingredients over the wet and mix just until incorporated. Do not overmix.
  5. Let batter rest for about 5 minutes.
  6. Heat a non-stick griddle to 325 degrees or large frying pan over medium heat. Melt a little butter on the cooking surface, spreading it evenly, if desired (or if the griddle/pan is not non-stick). Using a ⅓ cup measure (or an ice cream scoop works as well), pour the batter onto the griddle or into the frying pan. They are ready to flip when they look a little dry around the edges and start to form little bubbles (about a minute). Flip and cook on the other side until golden brown and the cooked through.
  7. Serve topped with sliced bananas, butter, and maple syrup.

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia