1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
2 tangkai daun kari
Bahan-bahan lain
2 keping asam gelugor
2 biji terung, dipotong dan goreng separuh masak
3 biji tomato, dibelah dua
1/2 cawan pati santan Garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jgn putus
Cara-cara Bersihkan ikan, perap dgn asam limau dan garam, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan2 yg telah dikisar tadi. Gaul rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga wangi. Masukkan rempah yg telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api perlahan. Masukkan air dan kacau. Biar hingga mendidih. Masukkan ikan, asam gelugor dan masukkan garam, gula sebagai bahan perasa.Bila mendidih, masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau dan merah. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidangkan panas2. *Tips:Anda boleh mengubahsuai resepi ini mengikut citarasa anda dan kreativiti masing-masing..syur-sayuran lain juga bleh digunakan seperti ubi kentang(most popular and disukai ramai), kacang bendi, dan lain-lain..Selamat Mencuba....
No comments:
Post a Comment