Contact Form

Name

Email *

Message *

Sunday 9 February 2014

Jalen Sdn Bhd: RESEPI JALEN : MEE SIAM BERKUAH - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

Jalen Sdn Bhd: <b>RESEPI</b> JALEN : MEE SIAM BERKUAH - Blog Resepi Malaysia


Jalen Sdn Bhd: <b>RESEPI</b> JALEN : MEE SIAM BERKUAH

Posted: 27 Jan 2014 07:00 PM PST

Assalammualaikum, bertemu kembali di minggu terakhir untuk bulan Januari 2014. Minggu lepas che mat dah berkongsi resipi kek buah yang dicampur dengan epal dan perisa kordial JALEN. Sesuai buat untuk hari keraian dan sebagainya. Minggu ini satu lagi resipi yang boleh dikatakan tradisonal. Kalau di Johor dan Singapura, mi siam berkuah mungkin sudah biasa, tetapi di negeri lain tak pastilah adakah anda pernah atau biasa makan. Orang peranakan baba nyonya juga turut menghidangkan menu mi siam berkuah ini dalam hidangan mereka. Sebenar cara membuat tidaklah susah, cuma nampak macam banyak kaedahnya, tapi bahan-bahannya biasa sahaja. Mi siam berkuah sedap dimakan sejurus anda tuang kuah di atasnya. Kebiasaan bahan sampingan untuk mi siam berkuah ialah telur rebus, hirisan daun bawang, hirisan cili merah dan limau kasturi. Ada juga yang hidangkan bersama sambal tumis, tapi terpulang pada individu atau ikut selera anda.

Resipi ini boleh dimakan untuk 4 - 5 orang bergantung pada keadaan masa anda makan, maksudnya kalau lapar, mungkin akan lebih dan sebaliknya. Lupa nak sebut, dalam resipi nanti che mat gunakan 4 produk dari JALEN iaitu, sos cili, sos tomato, sos tiram dan taucho. Sebenarnya che mat telah ubah suai sedikit dengan penggunaan produk dari JALEN yang berkualiti dan terpelihara rasanya. Kucai dan taugeh antara bahan sayuran yang wajib ada untuk resipi ini. Boleh saja kalau anda tak nak letak, tapi hilanglah keaslian rasanya. Jika anda nak buat lebih, anda boleh lebihkan bahan-bahannya...Jomm kita semak resipi.

MI SIAM BERKUAH...

BAHAN-BAHANNYA :

250 gm mi hoon, rendam hingga lembut (kurang lebih 30 minit), toskan

1/3 cawan isi udang

20 tangkai kucai, potong pendek

200 gram taugeh

2 keping tauhu saiz sederhana, didadu, goreng dan toskan

1 camca besar sos tomato JALEN

2 camca besar sos cili JALEN

1 camca besar sos tiram JALEN

1 kiub ikan bilis

1/2 camca teh gula

Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :

8 - 10 tangkai cili kering, kerat buat biji dan rendam dalam air panas 5 minit dan toskan

8 biji bawang merah kecil

2 ulas bawang putih

1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

3 biji buah keras, hiris

Secubit belacan

BAHAN-BAHAN KUAH :

2 camca teh taucho JALEN, toskan dan tumbuk halus

1 biji bawang besar, cincang halus

1 camca teh pes asam jawa

600 ml air

3 camca besar kacang tanah tumbuk

1 camca besar gula

Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN HIASAN :

Telur direbus, dan belah 2

Hirisan cili merah

Hirisan daun bawang

Limau kasturi, dibelah 2

CARA MEMBUATNYA :

  1. UNTUK MI HOON : Panaskan minyak dalam kuali kurang lebih 4 - 5 camca besar. Tumis bahan kisar halus hingga harum dan terbit minyak. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram, kacau rata dan masak sekejap. Cedok keluar 1/3 bahagian bahan tumisan tadi dan ketepikan (untuk dicampur dalam kuah). Masukkan kiub ikan bilis (hancurkan) dan kacau rata. Tambah udang dan tauhu. Masak hingga udang berubah warna, tuang air (kurang lebih 1/2 cawan). Tambah gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan mi hoon, gaul rata dan masak hingga mi hoon lembut, guna api sederhana. Tambah kucai dan taugeh, kacau dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan..
  2. UNTUK KUAHNYA : Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan taucho hingga harum, masukkan bahan tumisan yang diasingkan tadi. Kacau rata dan masukkan pes asam jawa, tuang air dan kacau hingga mesra. Tambah garam dan gula secukup rasa. Biar mendidih dan akhir sekali masukkan kacang tanah tumbuk, kacau dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. UNTUK MI SIAM BERKUAH : Cedok mi hoon secukupnya ke dalam pinggan yang sesuai. Tuang 2- 3 senduk kecil kuah atasnya (bergantung pada individu sama ada nak banyak atau sikit). Hias dengan telur rebus, limau kasturi dan tabur hirisan daun bawang serta cili merah hiris atasnya. Hidangkan segera. Sedap dimakan ketika kuah masih suam... Selamat mencuba!!!...

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia