Contact Form

Name

Email *

Message *

Monday 3 February 2014

Jalen Sdn Bhd: RESEPI JALEN : MEE SIAM BERKUAH - Blog Resepi Malaysia

No comments:
 

Jalen Sdn Bhd: <b>RESEPI</b> JALEN : MEE SIAM BERKUAH - Blog Resepi Malaysia


Jalen Sdn Bhd: <b>RESEPI</b> JALEN : MEE SIAM BERKUAH

Posted: 27 Jan 2014 07:00 PM PST

Assalammualaikum, bertemu kembali di minggu terakhir untuk bulan Januari 2014. Minggu lepas che mat dah berkongsi resipi kek buah yang dicampur dengan epal dan perisa kordial JALEN. Sesuai buat untuk hari keraian dan sebagainya. Minggu ini satu lagi resipi yang boleh dikatakan tradisonal. Kalau di Johor dan Singapura, mi siam berkuah mungkin sudah biasa, tetapi di negeri lain tak pastilah adakah anda pernah atau biasa makan. Orang peranakan baba nyonya juga turut menghidangkan menu mi siam berkuah ini dalam hidangan mereka. Sebenar cara membuat tidaklah susah, cuma nampak macam banyak kaedahnya, tapi bahan-bahannya biasa sahaja. Mi siam berkuah sedap dimakan sejurus anda tuang kuah di atasnya. Kebiasaan bahan sampingan untuk mi siam berkuah ialah telur rebus, hirisan daun bawang, hirisan cili merah dan limau kasturi. Ada juga yang hidangkan bersama sambal tumis, tapi terpulang pada individu atau ikut selera anda.

Resipi ini boleh dimakan untuk 4 - 5 orang bergantung pada keadaan masa anda makan, maksudnya kalau lapar, mungkin akan lebih dan sebaliknya. Lupa nak sebut, dalam resipi nanti che mat gunakan 4 produk dari JALEN iaitu, sos cili, sos tomato, sos tiram dan taucho. Sebenarnya che mat telah ubah suai sedikit dengan penggunaan produk dari JALEN yang berkualiti dan terpelihara rasanya. Kucai dan taugeh antara bahan sayuran yang wajib ada untuk resipi ini. Boleh saja kalau anda tak nak letak, tapi hilanglah keaslian rasanya. Jika anda nak buat lebih, anda boleh lebihkan bahan-bahannya...Jomm kita semak resipi.

MI SIAM BERKUAH...

BAHAN-BAHANNYA :

250 gm mi hoon, rendam hingga lembut (kurang lebih 30 minit), toskan

1/3 cawan isi udang

20 tangkai kucai, potong pendek

200 gram taugeh

2 keping tauhu saiz sederhana, didadu, goreng dan toskan

1 camca besar sos tomato JALEN

2 camca besar sos cili JALEN

1 camca besar sos tiram JALEN

1 kiub ikan bilis

1/2 camca teh gula

Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :

8 - 10 tangkai cili kering, kerat buat biji dan rendam dalam air panas 5 minit dan toskan

8 biji bawang merah kecil

2 ulas bawang putih

1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan

3 biji buah keras, hiris

Secubit belacan

BAHAN-BAHAN KUAH :

2 camca teh taucho JALEN, toskan dan tumbuk halus

1 biji bawang besar, cincang halus

1 camca teh pes asam jawa

600 ml air

3 camca besar kacang tanah tumbuk

1 camca besar gula

Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN HIASAN :

Telur direbus, dan belah 2

Hirisan cili merah

Hirisan daun bawang

Limau kasturi, dibelah 2

CARA MEMBUATNYA :

  1. UNTUK MI HOON : Panaskan minyak dalam kuali kurang lebih 4 - 5 camca besar. Tumis bahan kisar halus hingga harum dan terbit minyak. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram, kacau rata dan masak sekejap. Cedok keluar 1/3 bahagian bahan tumisan tadi dan ketepikan (untuk dicampur dalam kuah). Masukkan kiub ikan bilis (hancurkan) dan kacau rata. Tambah udang dan tauhu. Masak hingga udang berubah warna, tuang air (kurang lebih 1/2 cawan). Tambah gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan mi hoon, gaul rata dan masak hingga mi hoon lembut, guna api sederhana. Tambah kucai dan taugeh, kacau dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Ketepikan..
  2. UNTUK KUAHNYA : Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan taucho hingga harum, masukkan bahan tumisan yang diasingkan tadi. Kacau rata dan masukkan pes asam jawa, tuang air dan kacau hingga mesra. Tambah garam dan gula secukup rasa. Biar mendidih dan akhir sekali masukkan kacang tanah tumbuk, kacau dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. UNTUK MI SIAM BERKUAH : Cedok mi hoon secukupnya ke dalam pinggan yang sesuai. Tuang 2- 3 senduk kecil kuah atasnya (bergantung pada individu sama ada nak banyak atau sikit). Hias dengan telur rebus, limau kasturi dan tabur hirisan daun bawang serta cili merah hiris atasnya. Hidangkan segera. Sedap dimakan ketika kuah masih suam... Selamat mencuba!!!...

Jalen Sdn Bhd: <b>RESEPI</b> JALEN : NASI BRIYANI DAGING

Posted: 06 Jan 2014 07:00 PM PST


Assalammualaikum, rasanya belum terlambat che mat ucapkan selamat tahun baru masehi 2014 untuk semua pengunjung2 blog JALEN. Macam mana dengan azam tahun baru anda?..Pada che mat berazam ini bagus, tapi azam tanpa usaha tiada makna. Entri pertama untuk tahun baru baru, kita buat nasi briyani, dan resipi ini telah che mat olah dengan menggunakan produk JALEN. Ia dimasak sekali bersama daging dan anda boleh makan bersama salad atau pencok nenas, sudah memadai. Tapi kalau disertakan dengan dalca dan ayam masak merah...hmmm, lagi meletop!. Ia sesuai dihidangkan di majlis formal mahu pun majlis santai. Kalau tanya che mat, susah ke nak masak?..Insha Allah tidak susah asalkan sukatan cecairnya betul, anda akan dapat hasil nasi yang lembut dan gebu. Satu yang penting, jangan kareh atau gemburkan nasi terlalu ganas. Gunakan chopstick untuk menggemburkannya.


Seperti biasa kalau nak masak nasi berperisa(seperti nasi briyani, nasi minyak, nasi lemak dan sebagainya), che mat akan gunakan beras basmathi. Ada banyak jenis beras basmathi dipasaran dan ada tu memerlukan sukatan air yang sedikit berbeza walaupun standard ratio untuk beras basmathi dan cecair ialah 1 : 1 atau 1 : 1.5 (satu bahagian beras dan satu atau satu setengah bahagian cecair). Che mat guna basmathi jenis Moghul, dan ratio nya 1 : 1.5 atau anda boleh kurangkan sedikit cecairnya. Che mat masak guna rice cooker dan jika nasi ini tidak habis, anda boleh simpan dalam peti sejuk dan boleh dimasukkan ke dalam microwave bila nak makan, atau boleh dikukus hingga nasi kembali lembut. Kalau ada kelapangan masa, boleh lah mencuba untuk keluarga atau tetamu....Memasak ini mudah jika anda lakukan dengan ikhlas dan penuh rasa kasih sayang...Jangan lupa bismillah dan berselawat ke atas junjungan kita, Nabi Muhammad saw, sebelum memasak...Insha Allah diberkati...Jommmm kita mulakan....

NASI BRIYANI DAGING ALA JALEN...

BAHAN-BAHANNYA :-)

4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, 

300 gram daging, hiris nipis, cuci dan toskan*

1 sup bunjut*

2 ulas bawang putih, diketuk*

1 inci halia, diketuk*(*direbus hingga daging empuk, asingkan stoknya)

1 cawan susu segar

4 3/4 cawan air rebusan daging

1 1/2 camca besar rempah briyani (sebarang jenama)

1 1/2 camca besar sos tomato JALEN

2 camca besar kordial perisa oren JALEN

1 helai daun pandan, disimpul

1 batang serai, diketuk

1 pokok daun ketumbar, potong kasar

2 camca besar minyak sapi

2 camca besar minak masak

Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)

1 biji bawang besar saiz sederhana

3 ulas bawang putih

1 biji cili hijau

1 inci halia

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

4 biji bawang merah, hiris

1 ulas bawang putih, hiris

BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :-)

1 genggam kacang gajus yang telah digoreng

1 genggam kismis kuning

Hirisan daun sup/daun bawang

Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Bancuh bahan kisar halus dengan rempah briyani, kacau rata hingga menjadi pes. Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan minyak sapi dan biar hingga cair. Masukkan serai titik dan bahan tumis, masak hingga harum dan bawang garing (seperti bawang goreng). Masukkan pes rempah dan masak hingga garing, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tambah sos tomato JALEN dan kordial berperisa oren JALEN, kacau dan masukkan beras. Gaul hingga rata dengan beras tadi. Alih beras ke dalam periuk nasi elektrik. Tuang air rebusan dan susu segar. Tambah garam secukup rasa dan kacau beras tadi hingga bahan2 lain rata. Tambah daun pandan dan masak seperti biasa. Bila nasi kering, tabur kismis dan daun ketumbar atasnya, biar nasi betul2 masak.
  3. Dengan menggunakan chopstick, kareh atau gemburkan nasi tadi, pastikan anda tidak gemburkan terlalu banyak kali untuk mengelakkan nasi patah. Tabur gajus, hirisan bawang daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan (jangan lupa tutup suis periuk nasi untuk mengelakkan ia berkerak).....Jika anda suka, boleh juga titiskan sedikit pewarna oren makanan sebelum anda gemburkan nasi tadi....Selamat mencuba!!..

Blog Kak Gojes: <b>RESEPI</b> BURGER <b> - Blog <b>Resipi Malaysia</b>

Posted: 30 Jan 2014 01:11 PM PST

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

Mesti ada yang sibuk mencari resepi untuk minum petang kan. Huhuhu...ahkak ni memang sudah biasa petang wajib la buat milo dan ada kuih atau biskut untuk dimakan. Anak-anak dan suami terjangkit sama. Takkan minum sorang-sorang...anak-anak dan suami melongo aje tengok ahkak minum.Heheheh...Burger Malaysia ni juga dikenali Burger Kampung...

Ha..jom kita try petang ni k...


BURGER MALAYSIA
KREDIT: FB Resepi Bonda






Bahan-bahan

Untuk sambal :

2 sudu makan minyak masak
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan (bakar)
10 tangkai lada kering (rebus dan kisar halus)
½ cawan ikan bilis
2 sudu makan gula merah
½ cawan jus asam jawa
1 sudu makan gula pasir
1 sudu teh garam
Untuk doh:

250g tepung gandum
120ml susu/ air
2 sudu besar margerin
2 ½ sudu besar gula halus
½ sudu teh garam
2 sudu teh yis
½ 1kg minyak masak (untukmenggoreng )
½ biji timun ( dipotong nipis)
Cara :

Untuk sambal:
Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
Angkat dan ketepikan.

Untuk kuih:

Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat.
Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
Tumbuk tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga
timun.

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia