Contact Form

Name

Email *

Message *

Sunday 1 June 2014

RESEPI SUMBANGAN JY 2008-2014: 643. ROTI 1 MALAYSIA JY ... | Blog Resipi Malaysia

No comments:
 

<b>RESEPI</b> SUMBANGAN JY 2008-2014: 643. ROTI 1 <b>MALAYSIA</b> JY <b>...</b> | Blog Resipi Malaysia


<b>RESEPI</b> SUMBANGAN JY 2008-2014: 643. ROTI 1 <b>MALAYSIA</b> JY <b>...</b>

Posted: 27 May 2014 04:03 PM PDT

http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.

<b>Resepi</b> Sambal Tumis Ikan Tenggiri | <b>Resepi</b> rakyat <b>malaysia</b>

Posted: 29 May 2014 08:45 AM PDT

Sambal tumis ikan tenggiri

Memang sedap makan sambal ikan ni dengan nasi , alhamdulillah .


BAHAN-BAHAN :-


6 keping isi ikan tenggiri - saiz besar
1 biji bawang besar - dipotong kecil-kecil membulat
12 sudu besar cili kisar - boleh tambah
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN DITUMBUK LUMAT :-

CARA MEMASAK :-


- Bersihkan ikan serta digaul dengan garam serta kunyit kemudian digoreng sehingga masak . angkat ikan dan ditos .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali . Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk dan kacau sampai layu kemudian masukkan cili kisar secukupnya . Kacau semua bahan dan biarkan sambal menjadi masak serta pecah minyak . Jika sambal nampak kering boleh ditambah minyak masak lagi .

- Masukkan bawang besar , gula dan dikacau sekali sekala semua bahan. Masukkan air asam jawa kemudian terus kacau sambal . Selalunya saya akan masukkan 1 sudu kecil gula dalam sambal ikan ni untuk bagi seimbang dgn rasa pedas .

- Bila sambal dah masak serta pecah minyak baru la boleh dimasukkan isi ikan yang sudah digoreng tadi serta garam dan kacau rata .Rasa garam jika kurang boleh ditambah dan gaul semua bahan supaya menjadi sekata dan boleh la ditutup api dapur . Tambah atau kurang bahan ikut selera sendiri .

Rujukan Resepi :
resepinannie.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

 
Semua gambar dan juga resepi yang dipostkan di BLOG-RESIPIMALAYSIA adalah hakmilik tuan/puan punya asal. © 2014. Tempat untuk mencari resipi ala Malaysia