Ubikayu kukus traffic light - Blog Resepi Malaysia |
Posted: 14 May 2014 06:39 PM PDT oleh kerana terpandang tayangan amal di fb, terasa sangat nak makan ubi kukus ni. kebetulan ade baki ubi yang kak rose bawak balik dari kampung selepas buat goreng n cicah sambal kicap jawa tu...tp akan tetap kak rose kenang kejadian ubi kukus ni... setelah masak kuih ni, en asben tepon dia nak balik sbb x sihat.... hati pun dah jadi x senang dibuatnya... masa tu kak rose dah ready sbb ade kuliah petang kat mesjid, tetiba dia ajak g sepital sbb doc soh buat blood test suspect denggi katanya. menggigil lutut rasa! so kemaskan semua dan ikut g sepital, without an appoinment terus jer ke SDMC bahagian kecemasan... tunggu x lama terus amik darah dan akan dapat akan dapat result within two hours...so tunggu je la kat sepital tu....dan Alhamdullilah sangat2 keputusan blood test tu semua negative. apa2 pun kalau ade lagi simtom, doc soh g cepat2 ke sepital balik. harap2 x de lah semuanya..... so bolehlah balik rumah dan sambung projek dengan ubi kukus ni.... potong2 n gaul dengan kelapa, dapatlah santap dengan bahagianya, seperti kata Noor tu. meh kak rose kongsikan resepinya dari dapur Bicara Kak Noor, mekasih ya kongsikan resepi kuih orang lama2 yang diberi nafas baru.... wana wani tepek light kejadian ubikayu kukus ni. selalu tu kalau ade ubi ni cuma tau nak goreng or rebus berempah jer....kini dah ade koleksi resepi untuk ubi ni.
Cara membuatnya
|
Posted: 13 May 2014 10:02 PM PDT rasa lama sangat tak makan gulai kari ikan masin cenggini.... selalu goreng jer, kali ni buat pulak kari dengan terung bulat fresh dari kebun mak kat kampung... tangan mak memang sangat menjadi kalau menanam apa pun... keliling rumah penuh dengan pokok cili api, tepi jalan pun... dan menjadi rezeki orang yang lalu depan rumah mak. walaupun ciliapi sangat menjadi tp mak memang x makan pedas, not even slight pedas pun! terung pun sangat lebat berbuah, juga rezeki orang lalu, kebetulan ade lagi so kak rose pun amik bawak balik dan jadilah gulai dengan isi ikan kurau yang mahal ni...rm45/kg, tiga tahun dulu boleh dapat almost 2kg dengan rega ni! tp nak makan kena bli jugak la kan.. resepi gulai kari ni kak rose kopy dari hazila My Small Kitchen, mekasih ya....kak rose nak kongsikan kat sini lak... Bahan Bahan Ikan Kurau kering ( bahagian tulang ) - (anggaran 300 - 400 gms) - rendam seketika dan toskan (kak rose guna isi ikan) 3 sudu makan serbuk kari ( saya gunakan serbuk kari daging) 1 biji terung panjang - potong menyerong 1 sudu makan cili kering kisar 1 cawan santan pekat 3 cawan air Air asam jawa secukupnya Garam secukupnya Bahan Tumis 1/2 labu bawang besar - mayang * 1/2 biji tomato - hiris nipis * 1 biji cili hijau - hiris menyerong* 3 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1 inci halia 1 tangkai daun kari Cara cara
ni la ikan masin yang mahal tu.... huhuhu.... |
You are subscribed to email updates from My Kuali To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment